lieverbeter.nl
ALLES over Bachbloesems

De Bachbloesems als levende bloemen en planten

De meeste mensen kennen de Bachbloesems alleen als de druppels die je in de winkel kunt kopen. Het is jammer als we vergeten waar deze druppels vandaan komen. Bach benadrukt voortdurend dat zijn remedies komen van de helende kruiden in het veld. 
 
Sinds 2010 ben ik bezig om Bach's bloemen en planten in Nederland op te zoeken waar ze van nature groeien. Als niet-bioloog is dat een heuse ontdekkingsreis, en minder eenvoudig dan het me leek toen ik eraan begon: sommige planten lijken erg op andere, sommige zijn gewoon moeilijk te vinden. 
 
En om de juiste planten te kunnen vinden moet je ze natuurlijk wel eerst kunnen herkennen. Vooral in het begin vond ik dat heel moeilijk. Ondanks de frustraties van het eerste uur kan ik zo'n zoektocht aanbevelen aan iedereen die serieus met Bach's bloesems bezig is. De genezende kracht die we gebruiken of nodig hebben huist immers in deze planten en in hun bloemen en bloesems. De druppels zijn "slechts" een medium waarin Bach die krachten wist op te slaan, zodat we ze op een handige manier bij de hand kunnen hebben. De helende kracht komt van de planten zelf. 
Het vinden van de plant, en soms het mogen "ontmoeten" van zo'n plant, was voor mij dikwijls een bijzondere ervaring die mijn begrip van Bachbloesems heeft verdiept. 
 
Door mijn ervaringen op deze site te delen, inclusief de soms beschamende beginners-fouten, hoop ik voor anderen de drempel te verlagen om deze planten ook echt te gaan (be)zoeken. 
 
Voordat ik ze alle 37 heb beschreven zal wel even duren, dus ook dit deel van de site is weer niet (nooit?) af... Ik begin willekeurig ergens en heb geen haast. 
Als je me wil vragen om een bepaalde plant eerst te doen, of als je jouw eigen ervaringen met het zoeken van de planten wil delen, doe dat dan gerust via de contact-pagina
Ik kijk ernaar uit !! 
 

Er is alvast een begin:

Mustard