Mei 1933: Mijn twaalf remedies (Collected Writings, pg 86/111)

 

In antwoord op de vragen die gesteld werden in Heal Thyself door Dr. Emil Schleger en Dr. Petrie Hoyle zou ik het volgende willen verklaren:

De Latijnse namen van de twaalf remedies zijn als volgt:

1. ROCK ROSE Helianthemum vulgare
2. MIMULUS Mimulus luteus
3. AGRIMONY Agrimonia eupatoria
4. SCLERANTHUS Scleranthus annuus
5. CLEMATIS Clematis vitalba
6. CHICORY Chicorium intibus
7. CERATO Ceratostigma Willmottiana
8. GENTIAN Gentiana amarella
9. VERVAIN Verbana officinalis
10. IMPATIENS Impatiens royalei
11. WATER VIOLET Hottonia palustris
12. CENTAURY Erythraea centaurium

Deze planten bloeien meestal in de maanden juli, augustus en september. Water Violet is een beetje eerder: die is op z'n hoogtepunt in juni en juli.

Hieronder volgen de locaties waar ze gevonden kunnen worden:

ROCK ROSE Hooggelegen weilanden.
MIMULUS Is relatief zeldzaam, maar groeit aan de rand van stromen en moerassen waar het water helder is.
AGRIMONY Groeit in het hele land langs hagen en in weiden.
SCLERANTHUS Kan gevonden worden in en aan de rand van sommige korenvelden.
CLEMATIS Versiert onze hagen in grote delen van het land, daar waar kalk is.
CHICORY Korenvelden en kultuurgrond, in sommige delen wordt het verbouwd door boeren.
CERATO Is geen inheemse plant en alleen te vinden in een of twee particuliere landgoederen. Wellicht kan hier later een Britse vervanger voor gevonden worden.
GENTIAN Is te vinden in heuvelachtige weiden.
VERVAIN Groeit langs wegen en hagen.
IMPATIENS Is geen inheemse soort, maar groeit tot in perfectie aan de oevers van sommige van de rivieren van Wales. De kleur van de bloesems van deze plant varieert, en alleen de mooie licht mauve exemplaren dienen gekozen te worden.
WATER VIOLET Is relatief zeldzaam, maar kan gevonden worden in sommige van onze langzaam stromende kristalheldere beken en stroompjes.
CENTAURY Groeit in de weiden, langs hagen en in grasland.

Bereidingswijze. De remedies dienen vlak bij de plaats waar de plant groeit bereid te worden, omdat de bloemen direct na het verzamelen in het water dienen te worden gedaan, terwijl ze volkomen vers zijn en vol leven.

Een dunne glazen schaal wordt gevuld met helder water, bij voorkeur uit een zuivere bron of stroom. Laat voldoende bloemen van de plant op het water drijven om het hele oppervlak te bedekken, zoveel als mogelijk is zonder dat de bloemen elkaar overlappen. Laat het dan in de stralende zon staan totdat de bloemen beginnen te verwelken. De tijd varieert van twee tot zeven uren, afhankelijk van de plant en de kracht van de zon. Daarna worden de bloemen er voorzichtig vanaf gehaald, het water in flessen gedaan en aangevuld met een evengrote hoeveelheid cognac, die wordt toegevoegd als conservering. Twee of drie druppels hiervan zijn voldoende om een gewone medicijnfles met water te activeren, waaruit dan zo vaak als nodig is een dosis van een theelepel genomen kan worden.

 

lieverbeter.nl:   ALLES over Bachbloesems